Selasa, 24 Julai 2012

Masakan Awal Ramadhan

Tomyam Sempoi
Dah lama tak berbelog pasal masakan. Walau hari-hari masuk ke dapur tapi bila dah ber FB lupa plak pasal blog ini.
Juadah Hari Petama
Bulan Puasa ni aku masak apa yang terlintas di kepala sahaja.  Belajar mencuba resepi yang dah berkurun di dalam laptop dan bertanya dari bonda maka jadilah juadah berbuka dan bersahur yang enak-enak. Aku lihat Encik Abe dan anak-anak berselera juga makan. Hati aku pun puas bila mendapat jawapan dari jejaka itu.."Hem.. not bad.." Aku dah arif sangat bila si dia berbicara begitu. Hati aku juga menjadi kembang sekembang mawar di halaman rumahku.
Sambal Tempoyak Petai dan Kangkung Goreng Belacan

Hari Ke-2 Bendi Tumis Berlado


Pajeri Nenas

Kangkung Goreng Belacan

Puding Kramel Gula Hanguih

Ulam Daun Salad

Budu dan..
Selain daripada itu ada juga yang lawaknya apabila puding kramel yang aku buat menjadi pahit kerana terlebih masak gula hangus sehangusnya. Nak cepat aku guna juga maka pertanyaan anak-anak aku jawab.. hehehehe.. "Mama taruk peria ke dalam kuih ni?" ...

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.