
PUDING STRAWBERI LAPIS JELI MANGGA
Sumber: Majalah Nona
Bahan-bahan Puding:
1500 ml air
1 paket Serbuk Puding Buah buahan perasa strawberi
200 gm buah strawberi (dibelah 4 memanjang)
300 gm buah anggur hitam tanpa biji (dibelah 2)
Bahan-bahan Jeli:
3000 ml air
200 gm gula
1 paket Serbuk Kristal Jeli perasa mangga
Cara Memasaknya:
1. Untuk memasak puding, didihkan air dan padamkan api.
2. Masukkan Serbuk Puding Buahbuahan dan kacau selama lima minit.
3. Campurkan gula buah-buahan (yang terdapat di dalam paket serbuk puding) dan kacau rata.
4. Tuang ke dalam acuan sehingga separuh bahagian dan biarkan beku. Susun buah strawberi dan anggur di atasnya.
5. Untuk membuat jeli, campurkan air dan gula ke dalam periuk dan didihkan.
6. Kemudian, masukkan Serbuk Kristal Jeli dan kacau sehingga larut.
7. Padamkan api dan campurkan gula buah-buahan. Kacau seketika dan tuangkan ke dalam acuan puding tadi. Sejukkan di dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan