Sabtu, 18 Mei 2013

Teh 3 Lapis ( 3 Layer Tea)

Pertama kali aku minum teh 3 layer ni di Cherang, Kota Bharu tahun 2009. Aku pun dah lupa restoran tu kat mana, tapi apa yang aku ingat ianya terletak di tepi jalan  yang agak sibuk menghala ke Hospital Kota Bharu (HRPZ II). Semasa itu harga segelas tea 3 layer hanya RM2.00 sahaja.
Beberapa bulan yang lepas aku singgah di sebuah restoran yang terletak di tepi jalan Kuala Krai-Gua Musang berdekatan dengan Kuala Krai. Nama Restoran itu D'yana Garden. Harga segelas tea 3 layer ialah RM3.00.
Aku memang suka minum teh ini kerana rasa dan aromanya yang wangi dan bagiku ianya seakan-akan terbayang-bayang keenakkan dalam minda kita selepas meminumnya. Teh ini semakin digemari kerana rasanya seakan-akan air cendol. Biasanya, lapisan bawah gula merah boleh didapati di dalam botol 'sirap gula' yang sedia untuk digunakan tetapi sukar dibeli di kedai-kedai runcit yang biasa. Cuba sediakan sendiri. Sukatan adalah untuk menghasilkan 2 atau 3 gelas yang tinggi. Sukatan air gula, susu dan teh boleh diubahsuai ikut selera.
Aku belum berkesempatan mencubanya tetapi aku telah mengumpul beberapa resepi yang aku ambil di internet dan resepi yang aku dapat dari adikku Perencah Resipi Belantaraku  serta resipi dari Chef Norzailina Nordin.


Inilah Resipi 3 Layer Tea
RESEPI: Tea 3 Layer
Oleh:Nur Honney Robbi
cc : www.facebook.com/bukuresepi



Bahan-bahan

3 ucang teh( honney guna 2 uncang je)
3 keping gula melaka( honney guna 4SB gula merah + 3SB gula pasir)
1/2 tin susu cair( honney guna suku je)
Sedikit air(agak-agak dapat mencairkan gula merah tadi tu je)
Ais( honney guna ice cube dalam 3-4 ketul untuk segelas)

Cara-cara:-
1. Bancuh teh uncang dengan air panas dan biarkan seketika.
2. Cairkan gula melaka dalam periuk dengan sedikit air( honney larutkan dengan didihkan atas api). Kacau hingga gula melaka/gula merah+gula pasir hancur dan sebati.
3. Masukkan air gula melaka/gula merah+gula pasir ke dalam gelas dan sejukkan seketika.
4. Masukkan ais ke atas lapisan gula melaka/gula merah+gula pasir.
Kemudian masukkan susu cair dengan perlahan-lahan.
5. Masukkan air teh dengan perlahan-lahan. Siap untuk diminum!
Sila kurangkan gula melaka/gula merah+gula pasir kalau tak suka manis.
Boleh juga nak tambah teh uncang supaya lapisan teh lebih pekat 




Resipi ke-2

credit to : Dapur Malaysia

Bahan-bahan ( 2 gelas)

3 uncang teh
3 keping gula Melaka
1/2 tin susu cair
Sedikit air
Ketulan Ais secukupnya

Cara-caranya:

Bancuh teh uncang dengan air panas dan biarkan seketika.
Cairkan gula Melaka dalam periuk dengan sedikit air. Kacau hingga gula Melaka hancur dan sebati.
Masukkan air gula Melaka ke dalam gelas dan sejukkan seketika.
Masukkan ais ke atas lapisan gula Melaka. Kemudian masukkan susu cair dengan perlahan-lahan.
Masukkan air teh dengan perlahan-lahan. Siap untuk diminum.

Sila kurangkan gula Melaka kalau tidak suka manis. Boleh juga nak tambah uncang teh supaya lapisan teh lebih pekat.


Resipi Teh 3 Lapis by Cheff Norzailina Nordin


Bahan-bahan

200ml susu cair
Air secukupnya

Bahan Air Teh

200ml air panas
1 uncang teh

Bahan air gula Melaka

80 gm gula Melaka
150gm gula merah
40gm gula pasir
200ml air
1 helai daun pandan, disimpulkan

Cara-cara Membuatnya:

Jerang semua bahan air gula Melaka hingga mendidih.
Perlahankan api, renehkan hingga pekat (Jangan terlalu pekat ia akan menjadi keras bila sejuk). Biarkan sejuk.
Tuangkan air gula Melaka ke dalam gelas.
Tuangkan pula susu cair untuk lapisan tengah.
Akhir sekali tuangkan air teh (perlahan-lahan) dan masukkan ais.

3 ulasan:

  1. Wah, nak cubalah nanti. Senang je rupanya nak buat dia. Terima kasih keran berkongsi resipi ni.

    Rawatan Penyakit Eczema Supaya Kulit Kembali Sihat

    BalasPadam
  2. waaaahhh jadi i buat..hebatnya i.. haha

    BalasPadam
  3. Memang best. Rasa lemak-lemak manis yang menyegarkan.

    BalasPadam

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.