Jumaat, 19 Februari 2016

Bebola Kentang Cheese

BEBOLA KENTANG CHEESE

Bahan-bahan:

300gm kentang dikukus dan dilecek
2-3 sb susu tepung
1 biji kuning telur
1/4 st serbuk lada sulah
1 sb butter tanpa garam - kalau guna mentega biasa, kurangkan garam
1/2 st garam
Sedikit tepung gandum - jika perlu sekiranya adunan melekat pada tangan
Kiub cheese secukupnya

Bahan salutan:

2 biji putih telur dipukul sedikit
Serbuk roti
Minyak untuk menggoreng

Cara:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul sehingga tidak melekat pada tangan. Sekiranya melekat, tambahkan sedikit tepung gandum.
2. Ambil sedikit adunan, leperkan dan masukkan kiub cheese. Buatkan bebola sehingga habis.
3. Golekkan bebola cheese tadi ke dalam serbuk roti. Kemudian celupkan pula dalam putih telur dan digolek sekali lagi dalam serbuk roti.
4. Goreng dalam minyak penuh dengan api yang serdahana sehingga bebola tadi masak.
5. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.

Nasi Lemak Sedap

TIPS MENGHASILKAN NASI LEMAK YANG SEDAP
1. Untuk mengelak nasi melekat di periuk nasi, selepas membasuh beras, rendam dalam air biasa selama 10 minit. Kemudian toskan dan masukkan santan
2. Didihkan dahulu santan bersama daun pandan, masak seperti biasa..Nasi menjadi lebih lemak dan sangat berbeza keenakannya..
3. Jika inginkan nasi lemak lembut, letak halia yang dititik sebesar ibu jari..
4. Ingin wangikan nasi, masukkan serai, daun pandan,lada hitam,kulit kayu manis,hirisan bawang besar..
5. Jika nasi lemak termentah dalam periuk, cepat2 masak atas dapur gas dgn api perlahan. Kalau masih tidak jadi jugak, pindahkan nasi tu dalam pengukus dan kukus hingga masak..
6. Jika inginkan nasi menjadi sebijik2, letak marjerin sikit atau minyak masak..
7. Boleh juga mencampurkan secubit gula utk kemanisan nasik lemak dan paling penting garam secukup rasa
SELAMAT MENCUBA

Kek Russia Black Coklat Putih

SEDAP SEHINGGA MENJILAT JARI

Kek Russia Black + Coklat Putih Sedap
==============================

Bahan-bahan

•170g tepung superfine/gandum
•1 sudu kecil baking powder*
•1 sudu kecil soda bikarbonat*
•1 tin susu cair (400g)
•100 gm serbuk koko
•200 gm minyak jagung @ minyak masak
•250 gm susu pekat
•250 gm gula halus -
•5 biji telur - blend 5 minit

Cara-cara

•Ayak bahan yang bertanda *.

•Satukan minyak, susu pekat, susu cair, minyak, gula dan serbuk koko. Panaskan di atas api kecil sehingga semua sebati. (tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tiada yang berketul2.) Angkat.

•Masukkan ke dalam mangkuk besar, dan masukkan telur yang telah dikisar tadi. Kacau sebati.

•Akhir sekali masukkan bahan yang telah diayak. dan kacau mesra. (

•Sapukan loyang dengan butter. Tuang adunan kek, tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1jam 30minit.

•Sejukkan. Bila dah sejuk baru ptng kek kpd 3 atau 4 lapisan

RESEPI COKLAT GANACHE

•200ml whipping cream (dairy)
•500g coklat masakan (seeloknya guna coklat compaund)
•1 sudu besar air panas
•2 sudu besar sirap glukos
•2 sudu besar butter

Cara-cara

1.Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.

2.Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.

3.Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.

RESEPI COFFEE CREAM CHEESE

•500g creamcheese- guna 400 gm pun ok
•1 cawan butter lembut
•1 cawan gula aising
•1 peket cofffee 3 in 1
Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.Adunan ni sesuai utk kek 4 lapisan.

CARA PENYEDIAAN KEK RUSSIAN BLACK & WHITE

1.Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan.

2.Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag.

3.Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.

4.Masukkan dlm petias sebentar supaya adunan cream cheese mengeras sikit barulah tuang ganache.

5. Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras, panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.

6.Sejukkan dahulu baru potong dan hidang

Mayonis Homemade

MAYONIS
bahan:
1 biji telur
1 sudu besar cuka / air limau nipis/ lemon
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu lada hitam / lada sulah
1 cawan minyak

Cara-caranya:
1. Pecahkan telur dan masukan semua bahan ke dalam blender kecuali minyak.
2. Blend sekejap kira2 15-30 saat je.
3. Masukan minyak dengan cara perlahan bertali halus ke dalam blender yang masih on.
4. Siap
Variasi :
Tambah 1/2 sudu teh mustard,
Atau.. untuk garlic mayo tambah 1 suing bawang putih dan blend bersama telur

Kuih seri ayu

Kuih Seri Ayu
Bahan dia
2 biji telur
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (ayak sekali)
1 cawan santan (pastikan bila campur dengan pati pandan..dapat 1 cawan)
sedikit pati pandan (kisar 2 helai daun pandan dgn sedikit air)
1 sudu kecil ovallete
sedikit pewarna hijau
inti - kelapa parut putih sekucupnya + 1 sudu tepung gandum + sedikit garam

Cara dia
1. Panaskan kukusan
2. Pukul telur dan gula hingga betul2 kembang.
Masukkan ovalette dan pukul lagi.
3. Masukkan santan, tepung dan pewarna hijau.
Kacau lagi sampai mesra..sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan.
5. Isikan kelapa di bahagian bawah acuan dan tekan supaya mampat
6. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 7 minit.

Puding Kastard Triffle

Puding kastard Triffle

Bahan2:-
Kek gulung (ikut suka la nk guna perisa apa) - potong ikut ketebalan yg uols suka la naa.. tp toksah la tebal2 sgt.
1 tin susu cair
1 tin buah2an dlm tin tu (klau nak guna fresh fruit pun ok.. i.e strawberry, kiwi etc tu)
1 kotak jelly crystal powder (saya guna brand nona)
3 sudu besar tepung kastard (sudu penuh2 membukit tau)
4 sudu besar gula (klau nak manis boley lebihkn gula sikit. Saya letak 4 aje sbb tak suka manis2 sgt)

Cara:-
1. Susun kek gulung tadi dlm bekas, mcm pic kt bawah tu. Make sure takdak lubang tau. Klau ada pandai2 la cubit balance kek dan tampung2 kt tmpt ada lubang tu. Pastu tekan2 sikit kasi mampat.

2. Asingkan buah2an dlm tin tu dari airnya & ambil air buah2 tadi & renjis2 kt kek tadi kasi lembab2 manja gitu. Jgn basah melampau2 lak tau.

3. Dlm periuk masukkn 1 tin susu cair tadi. Pastu sukat air dlm tin susu tadi. Guna 1 tin juga air. Pastu masukkn gula & tepung kastard. Guna hand whisk & kacau2 kasi semua sebati & tepung kastard takde lagi ketul2.  Pastu baru masakkan atas api yg kecik. Kacau sentiasa tau sampai laa ada letupan2 kecik tu baru tutup api.

4. Pastu tuang kastard tadi atas kek gulung tadi dan ratakn. Agak2 kastard dh hampir nk keras baru susun buah2an atas kastard tu. Make sure tekan2 sikit buah2an tu supaya nnti bila tuang jelly buah tu tak timbul.

5. Settle semua tu ketepikan dan masak jelly tadi. (Ikut cara2 masak kt kotak jelly tu naa)

6. Bila dh masak jelly tu tuang ke atas kastard buah2an tadi. Tuang pelan2 tau. Lagi elok klau sendukkn 1 persatu. Dah habis tu simpan la dlm peti sejuk kasi sejuk dulu..

Jumaat, 6 Mac 2015

Ulaman Pilihan Akak

Akak sekarang tengah plan nak tanam sayur termasuk ulaman kat belakang dapur rumah akak. Tanah yang tinggal 'sebucu' kat belakang dapur akak dah nampak apa yang bakal tumbuh nanti.
Dalam kepala plan nak tanam ulam raja, pokok pandan, pucuk gajus, daun pandan, daun kesum, sayur hijau, daun sup dan lain-lain lagi.
Kalau tanam sendiri jimat sikit duit dapur akak maklumlah akak ni suka sangat makan sayur dan ulaman. Kalau ikutkan budu pun akak nak buat sendiri tapi bila fikirkan resepinya akak rasa tak sanggup plak nak buat budu sendiri.
Keluarga akak tak sah makan nasi tanpa sayur atau ulaman setiap hari. Memang menu wajib dalam hidangan setiap kali makan.
 
Pucuk Oregano atau pucuk bangun-bangun enak dibuat ulam. Walaupun ada sesetengah orang tidak gemarkan rasa dan baunya tapi akak suka sangat dengan daun oregano ini dijadikan ulam. Khasiatnya untuk melancarkan pengaliran darah dan yang pastinya untuk awet muda.

 Daun pudina, rasanya sedikit manis dan ada rasa mint. Kalau mulut bau busuk elok sangat kunyah daun ini. Akak suka jadikan ulam siap cicah dengan budu lagi. Bagi yang tak suka budu boleh makan begitu sahaja atau dicicah sambal belacan atau cencaluk. Cubalah untuk rahsia kehebatannya.

 Daun Selom, ulaman kegemaran anak-anak dan suami akak. Dimakan dengan sambal belacan tapi keluarga akak menikmatinya dengan budu. Daun ini juga boleh dijadikan kerabu dengan campuran, kerisik, isi ikan, halia, bawang merah, bawang putih, lada hitam, serai, perahan limau nipis atau kasturi, gula garam dan sedikit serbuk perasa. Akak lebih suka taruk gula melaka. Khasiat daun ini akak tak pasti sangat tapi ianya sangat berkhasiat untuk kita. Sebab itu akak amalkan.

 
Pucuk beko salah satu ulam yang akak gemar dicecah dengan budu. Dimakan mentah atau dicelur. Rasanya sedikit pahit tapi sebab akak dah biasa rasanya yang pahit itu menjadi satu kemanisan pula bila dimakan dengan nasi. Daun ini juga mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh. Ianya boleh dijadikan kerabu seperti di atas. Buahnya juga sedap dibakar dan dijadikan kerabu atau ulam.


 Pucuk Bertik, akak boleh makan sebagai ulam dengan cara dicelurkannya dan dicicah budu. Rasanya sedikit pahit. Kalau ibu menyusu mengalami masalah kurang susu badan boleh makan pucuk betik celur. Kalau tidka celur akak tak galakkan sangat sebab ianya boleh menyebabkan direa atau cirit birit disebabkan getahnya.

 
Pucuk sayur manis atau cekak manis, enak dibuat sayur putih atau dicampur ubi kentang atau keledek, sedikit ikan bilis, baang putih, lada hitam , bawang merah. Boleh dijadikan sayur lemak dengan menggunakan santan atau sayur sup tanpa santan.

Pucuk Duri Tujuh, digemari kerana khasiatnya untuk penawar kanser. Boleh dimakan mentah atau dijadikan ulam. Rasanya lembut sedikit berlendir tapi sedap.

 Pucuk gajus sebagai ulam cicah budu. Kat rumah akak pokok ini sering kehilangan pucuknya sebab ianya menjadi kegemaran ahli keluarga akak.

 Pucuk Kaduk. Sesuai dimasak lemak campur dengan  udang atau siput sedut.

 Pokok kemangi dan ada yang panggil daun selasih. Akak suka jadikan ulam. Khasiat untuk kewanitaan. Bau wangi dan ada rasa mint.

 Pucuk midin enak dijadikan sayur goreng atau sayur lemak, keluarga pucuk paku juga ni. Mengandungi banyak jhasiat zat besi sesuai untuk orang yang alami masalah kurang darah iaitu anemia.

 
Pucuk putat sebagai ulaman dicicah samabal belacan tapi akak lebih suka dengan budu. Rasanya sedikit kelat tapi sangat enak dan berkhasiat.

 
Pucuk ulam raja. Enak sebagai ulam mentah diciah dengan budu atau sambal belacan.

 
Pucuk paku. Boleh dijadikan ulam mentah atau dicelur. Boleh dimasak lemak atau digoreng.

Sabtu, 25 Oktober 2014

Resepi Nasi Kerabu

Pagi ni makan nasi kerabu tapi bukan aku yang masak. Gotong royong bonda dan adik2. Aku hanya tukang makan je. Itu pun masa aku tiba umah ma nasi dah terhidang. Apalagi basuh tangan ambik pinggan isi dan baca Bismillahirahmanirahim dan suap.
Bila cerita pasal nasi kerabu ni bagi sesiapa yang pernah menikmatinya pasti merindui keenakkannya. Klu pandai masak sendiri takpelah.  Tapi ni nak masak sendiri tak tau resepi.
Meh aku nak kongsi resepi tapi cara aku masak ikut resepi mak akulah.

Nasi Kerabu Bonda Iskina

Bahan Nasi:
Beras
Bunga telang diramas dlm air utk dapatkan warna biru dan buat masak nasi.
* Masak nasi hingga masaklah.
Nasi Kerabu Pewarna Bunga Telang

Bahan-bahan Kerisik:
Kerisik (aku suka kelapa digoreng dan ditumbuk ngn lesung batu).
*Bawang kecil/ merah (aku suka bakar)
*Bawang putih ( bakar lagi best)
*Serai
*Lada hitam
*Halia
*Gula melaka
Garam secukup rasa.
Isi ikan (kalau dpt ikan bakar lagi best. Klu x rebus aje).
Caranya :
Semua bahan * ditumbuk lumat. Gaulkan semua bahan di atas.

Ulaman Nasi Kerabu
Bahan ulaman:
Timun
Bunga kantan
Daun Salam
Daun kesum
Daun ara ( klu xde tak apa)
Kubis (aku tak suka)
Taugeh
Tambah lah daun apa2 pun lagi janji bleh buat ulam.
Mak aku suka masukan karot diracik halus.
  Cara:
Semua daun ulaman dan timun dimayang halus. Bunga kantan pun diracik halus.

Bahan utk tumis:
Aku tak pernah buat. Tapi klu nak buat juga aku suka cara yg sepupu aku ajar.
Masak gula melaka, bwg putih, belacan, budu dan cili. Masak hingga sederhana pekat.
Semua bahan di atas ambil sikit2 masa nak makan. Digaul rata dalam nasi.
Nasi Kerabu 
Bahan hiasan lain:
 (Kena dimakan bukan sekadar hiasan)
Ikan salut tepung
Daging bakar
Ayam bakar
Keropok goreng
Belacan
Sambal cili

Okey klu ada yg tak lengkap tambah lah sendiri sbb ini resepi cara aku bukan resepi korang.
Apa pun memang best. Dulu nasi kerabu adalah juadah pagi tapi sekarang tak kira waktu siang ke malam di makan. Pasar malam pun berlumba2 jual nasi kerabu tapi klu yg meniru dan masak sekadar lepas batuk di tangga tu aku gerenti tak ikut selera langsung .
Apa pun resepi aku ni bleh share ya.

Ooopppsss....
Ada yang tanya macamana ghope bunga telang tu?
Hehehe tempat aku panggil bunga nasi kerabu sebab bunga ni orang kampung aku guna untuk masak nasi kerabu.
Ada yang tak kenal ke bunga telang aka bunga nasi kerabu ni?
Pokok Bunga Telang
 (Pokok Bunga Nasi Kerabu)
Bunga ni aku tanam dalam pasu je pastu letak dekat pokok 'song of india' dan biarkan ia memanjat di situ, Di rumah aku juga aku tanam pokok serai kayu aka pokok daun salam. Herm... ada yang tak kenal juga ke pokok daun salam ni ?
Pokok Serai Kayu aka Pokok Daun Salam

Pokok bunga kantan juga ada di tanam dekat umah mak aku. Tapi foto aku tak sempat snap. Malas nak masuk lam kebun sebab sekarang ni nampak bersemak sikit.

Jumaat, 24 Oktober 2014

Kek Coklat Karamel

Resepi ini akak ambil daripada facebook. Bila dah cuba resepi ini memang sedap dan menjadi kek.Tidaklah sukar membuatnya untuk orang yang pertama kali mencubanya seperti akak. Apa yang penting bahan-bahannya mencukupi dan mengikut sukatan.
Resepi Kek Coklat Karamel

Bahan Karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel.

Bahan Puding:
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji telur
Sedikit esen vanila
* Kesemua bahan di atas dipukul sebati.

Bahan Kek :
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
* Semua bahan diatas dimasak sebentar di atas api.

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
*  Semua bahan di atas diayak
  
Bahan C:
3 biji telur diblend.
Cara-cara:
Masukkan bahan B dan C ke dalam Bahan A. Ketepikan.
Masukan bahan puding ke dalam karamel. Kukus selama 20 minit dengan api sederhana.
Masukkan semua bahan kek ke dalam puding. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Akak memang tak kreatif bab menghias kek tapi inilah hasil dari air tangan akak. Puas hati melihatnya dan menikmati keenakkannya. Anak-anak juga amat menggemarinya.

Ahad, 6 Julai 2014

Resepi Colek Perut Versi Iskina

Sekarang ini kalau telefon Android tak install Wassap Chat memang tak sah. Akak juga ada join group wassap berkaitan masakan . Di sini kami berkongsi redepi, bertanyakan resepi dan pelbagai petua berkaitan dunia masakan serta bersembang berkaitan masakan.
Semalam akak bersembang kat wassap dan ada yang bertanya pasal resepi Colek Perut versi Kelantan.
Akak teringat akak pernah buat resepi ini. Memang rasanya sangat sedap dan kalau ada 'colek perut; ini maka inilah yang akak akan rasa terlebih dahulu.

Meh akak kongsi resepinya. Tapi ini style akak ya . Kalau ada cara lain mungkin ya... Resipi Colek Perut Akak ni sesuai di makan dengan nasi. Di tempat akak kalau ada kenduri kendara resepi ni pasti ada yang akan membuatnya. Kalau kenduru yang melibatkan sembelih sekor lembu confirm ada yang bikin colek perut. Ha dah kecur air liur akak bila teringat colek perut ini.

Jom akak share resipinya.
1kg perut lembu
Kalau suka boleh tambah paru


Untuk Kuah atau sos colek:

3 btg serai di bakar
5 ulas bawang merah ( 1 labu bawang besar) - dibakar
3 ulas bawang putih dibakar
Belacan bakar

Air perahan asam limau nipis
1 inci gula kabung
Gula, garam dan perasa secukup rasa.

Cara Membuatnya :
  1. Perut lembu dibersihkan. Kalau yang beli dah bersih bagus lah tapi kalau beli perut lembu yang jual kat pasar lembu segar memang kena mabil masa sikit bersihkan.
  2. Petua akak nak bersihkan perut lumur dengan kapur yang orang buat kuih atau yang makan sirih tu. Perap kejap baru dibersihkan.
  3. Bila dah bersihkan ambik pula daun betik ke, kulit buah betik yang masih ada getahnya. Ramas dan uli dalam perut. Kenapa ya? Bertujuan untuk melembutkan daging atau perut lembu/kerbau tadi. Perap dengan daun betik 30 minit hingga 1 jam.
  4. Lepas tu bersihkan sebersihnya perut lembu tadi dan rebus hingga empuk.
  5. Semua bahan bakar ditumbuk lumat atau di blend halus. Masukkan gula melaka atau gula kabung, air perahan limau nipis, gula, garam dan perasa. Sebatikan.
  6. Bila hendak guna ambil perut atau paru tadi potong ikut sukalah. Pastu ambil sos gaul sebati . Sedia untuk dihidangkan.
Adoi.. kecur air liur akak bila cerita pasal colek perut ni. Sebenarnya sebutan adalah 'Col'lek Perut'... Akak biasa makan dengan nasi colek perut ni.
Akak tak dapat nak lampirkan foto kerana tiada dalam simpanan. Nanti kalau akak dah ada foto akak upload kat sini ya.




Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.