Aku copy paste dari blog Kak Norzailina Nordin.
Bahan Doh
80 g gula aising
100 g mentega
1 biji kuning telur
170 g tepung gandum }
60 g tepung jagung } diayak
1 camt serbuk penaik }
1 camt coffee emulco
Bahan Tengah
70 g mentega
30 g gula aising
60 g chocolate spread
40 g smooth peanut butter
1 biji kuning telur
40 gm kelapa kering
2 camb serbuk koko
100-120 g tepung gandum
Cara membuat
1. Untuk doh: Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak dan emulco, uli menjadi doh. Ketepikan.
3. Untuk inti: Pukul 5 bahan pertama hingga sebati.
4. Campurkan dengan kelapa kering, koko dan tepung gandum. Uli menjadi doh. 5. Canai doh setebal 3 mm. Buat 2 lapisan, ketepikan.
6. Canai doh untuk inti setebal 3 mm. Letak di atas doh pertama.
7. Tangkup dengan doh yang satu lagi (perisa kopi).
8. Potong bentuk empatsegi panjang dan susun atas tin pembakar.
9. Bakar pada 180 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
Oleh kerana biskut ini ada 2 lapisan, anda boleh buat 2 jenis biskut yang berbeza, tak perlu melapisnya. Jika doh agak lembik, tambah 1-2 camb tepung gandum. Ini adalah perkara biasa kerana keadaan butter yang berlainan lembutnya.
80 g gula aising
100 g mentega
1 biji kuning telur
170 g tepung gandum }
60 g tepung jagung } diayak
1 camt serbuk penaik }
1 camt coffee emulco
Bahan Tengah
70 g mentega
30 g gula aising
60 g chocolate spread
40 g smooth peanut butter
1 biji kuning telur
40 gm kelapa kering
2 camb serbuk koko
100-120 g tepung gandum
Cara membuat
1. Untuk doh: Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak dan emulco, uli menjadi doh. Ketepikan.
3. Untuk inti: Pukul 5 bahan pertama hingga sebati.
4. Campurkan dengan kelapa kering, koko dan tepung gandum. Uli menjadi doh. 5. Canai doh setebal 3 mm. Buat 2 lapisan, ketepikan.
6. Canai doh untuk inti setebal 3 mm. Letak di atas doh pertama.
7. Tangkup dengan doh yang satu lagi (perisa kopi).
8. Potong bentuk empatsegi panjang dan susun atas tin pembakar.
9. Bakar pada 180 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
Oleh kerana biskut ini ada 2 lapisan, anda boleh buat 2 jenis biskut yang berbeza, tak perlu melapisnya. Jika doh agak lembik, tambah 1-2 camb tepung gandum. Ini adalah perkara biasa kerana keadaan butter yang berlainan lembutnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan