Isnin, 14 Disember 2009

Suji

Cake Suji

Source: Mami Linda

14 biji telur - 4biji ambil putih

-10biji ambil kuning

6oz tepung gandum @ 165gm (ayak)

2 ½ buku butter

1lb gula halus

12oz sugee @ 330gm

2sudu teh baking powder

2sudu besar mixed peel (plusmore)

2sudu besar badam cincang

1sudu besar esen vanilla

1sudu besar rose vanilla

Cara membuat:

- rendam ( gaulkan butter dgn sugee semalaman @ sekurang2nya 6jam)

- pukul telur dan gula hingga putih dan creamy

- campurkan sugee yg telah direndam/dikemabang kan,pukul selama 10-15minit

- masukkan tepung sedikit demi sedikit ( pakai tapis)

- campurkan almond,mixed peel dan essence.

- Sapukan tin pembakar dgn butter

- Tuang adunan dlm Loyang

- Bakar pada slow oven 120 -160 selama 1 ½ jam

Resipi Biskut Salju

SUJI SALJU

A.

150 GM MINYAK SAPI
100 GM BUTTER
100 GM GULA KASTOR
1 STEH ESEN VANILLA
1 BIJI KUNING TELUR

B.

100 GM CONFLAKE-KISAR HALUS
100 GM TEPUNG JAGUNG
50 GM TEPUNG SUJI
280 GM TEPUNG GANDUM

HIASAN: 150 GM TEPUNG SUSU
50 GM GULA ICING

1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A
2. MASUKKAN SEMUA BAHAN B DAN ULI MENJADI DOH YANG LEMBUT.
3. CANAI DAN TERAP. BAKAR PADA SUHU 150C SELAMA 25 MINIT.
4. DAH MASAK, SEWAKTU MASIH PANAS GAULKAN DENGAN CAMPURAN SUSU TEPUNG DAN GULA ICING....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.