BISKUT HORLICKS
1 c mentega1½ cawan gula kastor
2 camt vanila
2 camb susu pekat
2½ c tepung gandum
¾ c Horlicks
½ camt soda penaik
2 biji telur Gred A
1 cawan cip coklat
Pukul mentega, gula hingga sebati.
Masukkan vanila, susu pekat dan telur.
Pukul sederhana laju selama 2 min.
Masukkan bahan lain dan cip coklat.
Dengan dua sudu kecil, ambil adunan dan letak atas tin pembakar beralas foil (tak perlu lengser).
Bakar pada 160 C selama 25 min atau hingga sekelilingnya keemasan.
**Tekstur biskut ini seperti biskut Chocolate Chip dengan istilah 'Drop Cookies'. Tidak boleh diterap. Biarkan seketika selepas dikeluarkan dari oven kerana ia lembut sedikit... (ps: saya belum berpeluang mencubanya lagi...)
Foto : flickr.com
Kek Batik
80 g milo45 g serbuk koko
125 ml air mendidih
190 g mentega
200 g susu pekat
110 g gula kastor
5 biji telur, dipukul sedikit
1 camt vanila
250 g biskut Marie, dipatah 4
Cara membuatnya:
Alas tin lof (23x9x7cm) dengan kertas kalis minyak.
Sebatikan milo, koko dan air mendidih.
Masukkan mentega, susu pekat, gula, telur dan vanila.
Kacau atas api sederhana hingga pekat, kira-kira 5 min.
Perlahankan api, kacau tanpa henti selama 20 min lagi.
Tuangkan ke dalam mangkuk, gaulkan dengan biskut.
Ratakan dan tekan (padat) ke dalam tin lof tadi. Biar sejuk.
Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 4-8 jam.
Credit pic ~ http://cornercafe.wordpress.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan