Cake Suji
Source: Mami Linda
14 biji telur - 4biji ambil putih
-10biji ambil kuning
6oz tepung gandum @ 165gm (ayak)
2 ½ buku butter
1lb gula halus
12oz sugee @ 330gm
2sudu teh baking powder
2sudu besar mixed peel (plusmore)
2sudu besar badam cincang
1sudu besar esen vanilla
1sudu besar rose vanilla
Cara membuat:
- rendam ( gaulkan butter dgn sugee semalaman @ sekurang2nya 6jam)
- pukul telur dan gula hingga putih dan creamy
- campurkan sugee yg telah direndam/dikemabang kan,pukul selama 10-15minit
- masukkan tepung sedikit demi sedikit ( pakai tapis)
- campurkan almond,mixed peel dan essence.
- Sapukan tin pembakar dgn butter
- Tuang adunan dlm Loyang
- Bakar pada slow oven 120 -160 selama 1 ½ jam
Resipi Biskut SaljuSUJI SALJU
A.
150 GM MINYAK SAPI
100 GM BUTTER
100 GM GULA KASTOR
1 STEH ESEN VANILLA
1 BIJI KUNING TELUR
B.
100 GM CONFLAKE-KISAR HALUS
100 GM TEPUNG JAGUNG
50 GM TEPUNG SUJI
280 GM TEPUNG GANDUM
HIASAN: 150 GM TEPUNG SUSU
50 GM GULA ICING
1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A
2. MASUKKAN SEMUA BAHAN B DAN ULI MENJADI DOH YANG LEMBUT.
3. CANAI DAN TERAP. BAKAR PADA SUHU 150C SELAMA 25 MINIT.
4. DAH MASAK, SEWAKTU MASIH PANAS GAULKAN DENGAN CAMPURAN SUSU TEPUNG DAN GULA ICING....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan