Semalam masa jenguk halaman rumah bonda aku ternampak pucuk pokok puding yang subur. Terfikir untuk masak dengan guna ramuan Pucuk Puding.
Ada tak yang tak kenal pokok puding ke?
Ada yang tanya tak mabuk ke makan pucuk pokok ni?
Aku pun tak reti sangat nak bercerita pasal pokok ini sebab kat rumah bonda aku banyak pokok puding dijadikan sebagai tanaman hiasan dan pagar.
Okey kita cerita pasal masakan guna pucuk puding pula. Resepi ini boleh dikatakan dah lama aku cuba tapi jarang-jarang buat.
Resepi pucuk puding telur dadar ni aku dapat dri kawan aku sekitar tahun 1991 masa tu zaman sekolah menengah. Kawan aku ajar cara yang berbeza untuk membuat telur dadar betambah enak iaitu : Sila lihat foto yang aku baru snap pagi ini.
Resepi telur dadar ini aku tak tambah garam, gula atau perasa sebab sekarang ni Encik Abg aku dalam proses diet kurangkan semua-semua tu. Jadi apa rasanya telur dadar ni tanpa gula, garam dan perasa?
Aku lebih suka goreng telur tanpa gula dan garam. Rasanya yang asli dan tak perlu risau terlebih atau terkurang garam.
Rasanya sangat berbeza.
Selain itu aku juga ada belajar cara baru iaitu memasukkan sesudu gandum ke dalam adunan telur dadar. Hasilnya telur dadar aku rasa sangat rangup dan lebih enak.
Pesanan : Jangan terlebih gandum sebab telur akan jadi lempeng pula.
Kalau ibu-ibu atau akak nak cuba telur dadar versi baru ni... silakan. Bila dah cuba tu cuba bagi komen sikit apa pendapat rasa masakan anda. Keluarga anda suka tak cara ni?
Jom masuk dapur..
Ada tak yang tak kenal pokok puding ke?
Ada yang tanya tak mabuk ke makan pucuk pokok ni?
Aku pun tak reti sangat nak bercerita pasal pokok ini sebab kat rumah bonda aku banyak pokok puding dijadikan sebagai tanaman hiasan dan pagar.
Okey kita cerita pasal masakan guna pucuk puding pula. Resepi ini boleh dikatakan dah lama aku cuba tapi jarang-jarang buat.
Resepi pucuk puding telur dadar ni aku dapat dri kawan aku sekitar tahun 1991 masa tu zaman sekolah menengah. Kawan aku ajar cara yang berbeza untuk membuat telur dadar betambah enak iaitu : Sila lihat foto yang aku baru snap pagi ini.
Resipi Telur Dadar Pucuk Puding
Bahan-bahan:
Telur 3 bj
Pucuk Puding 3 helai
Bawang Besar 1 labu kecil
Cili Padi dihiris. 1 biji
Minyak Masak untuk menggoreng
Cara-caranya:
Bancuh semua bahan sebati dan goreng macam biasa.
Resepi telur dadar ini aku tak tambah garam, gula atau perasa sebab sekarang ni Encik Abg aku dalam proses diet kurangkan semua-semua tu. Jadi apa rasanya telur dadar ni tanpa gula, garam dan perasa?
Aku lebih suka goreng telur tanpa gula dan garam. Rasanya yang asli dan tak perlu risau terlebih atau terkurang garam.
Rasanya sangat berbeza.
Selain itu aku juga ada belajar cara baru iaitu memasukkan sesudu gandum ke dalam adunan telur dadar. Hasilnya telur dadar aku rasa sangat rangup dan lebih enak.
Pesanan : Jangan terlebih gandum sebab telur akan jadi lempeng pula.
Kalau ibu-ibu atau akak nak cuba telur dadar versi baru ni... silakan. Bila dah cuba tu cuba bagi komen sikit apa pendapat rasa masakan anda. Keluarga anda suka tak cara ni?
Jom masuk dapur..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan