Resipi Sihat
Siakap Kukus600 g (1 ekor) ikan siakap
30 g taucu – tapis & cincang
15 ml minyak kelapa dara
180 g (1 biji) tomato – dadu kecil
70 g cendawan butang – hiris nipis
20 gm keichi (gojii)
6 cm halia muda – hiris halus
2 tangkai daun bawang – potong 1 cm
Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuat
1. Lumur ikan dengan garam dan serbuk lada sulah.
2. Letak ikan di atas daun pisang. Satukan taucu, minyak dan tomato.
3. Tuangkan ke atas ikan. Taburkan cendawan, keichi dan halia muda.
4. Kukus ikan selama 25 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan taburkan daun bawang sebelum disajikan.
Salad Buah Dadih
200 g tembikai susu
200 g nenas
280 g oren
150 g pisang
10 ml jus limau nipis
Sos Dadih
3 sudu besar gula perang
150 g dadih ‘rendah lemak’ buah campuran
30 ml jus oren
30 ml madu
Cara membuat
1. Potong dadu tembikai susu dan nenas.
2. Potong berbaji oren untuk ambil isinya.
3. Belah 2 pisang dan potong 1 cm. Gaul dengan jus limau nipis.
4. Campurkan semua buah-buahan dan sudukan ke dalam mangkuk kecil.
5. Satukan semua bahan sos di dalam mangkuk.
6. Tuangkan sos dadih di atasnya dan sajikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan