Isnin, 29 Ogos 2011

Roti Jala


ROTI JALA


Bahan2

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 ½ cawan air
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
  • 1 sudu kecil rata garam
  • sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)

Cara2nya

1. Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
2. Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
3. Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
4. Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut kesukaan anda. 


 Adunan roti jala tu elok ditapis sebelum dikirai. Sekiranya ditapis, tiada masalah tersumbat, insyaAllah.
Sekiranya adunan terlalu cair, jala tu akan jadi kasar2.

KARI SARDIN
bahan-bahan
  • 1 tin sardin
  • bawang merah-dihiris
  • bawang putih-dihiris
  • halia-dihiris
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 3 sudu besar serbuk kari-dibancuh dengan sedikit air
  • ubi kentang-dipotong dadu
  • gula &garam
cara-cara
  1. panaskan minyak,tumis bawang hingga garing.
  2. masukkan rempah,kacau rata.tunggu sehingga rempah masak.
  3. masukkan air dan ubi kentang.
  4. apabila ubi kentang sudah masak,masukkan sardin tin tadi bersama sosnya..
  5. kemudian masukkan santan,biarkan sehingga mendidih.
  6. tutup api dan sedia untuk di hidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.