Bahan-bahan:
5 biji telur
250 gm mentega
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
1/2 cawan gula halus
1/2 tin kecil susu pekat / bubuh194 gm
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
Haw Flakes secukupnya
Pewarna - ikut suka
5 biji telur
250 gm mentega
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
1/2 cawan gula halus
1/2 tin kecil susu pekat / bubuh194 gm
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
Haw Flakes secukupnya
Pewarna - ikut suka
Cara-cara:
1) Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
2) Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
3) Kemudian masukkan telur dan putar lagi
4) Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
5) Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
6) Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
7) Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau hijau. Buat begini sehingga adunan habis.
1) Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
2) Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
3) Kemudian masukkan telur dan putar lagi
4) Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
5) Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
6) Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian ).
7) Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau hijau. Buat begini sehingga adunan habis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan