Jumaat, 19 Februari 2016

Bebola Kentang Cheese

BEBOLA KENTANG CHEESE

Bahan-bahan:

300gm kentang dikukus dan dilecek
2-3 sb susu tepung
1 biji kuning telur
1/4 st serbuk lada sulah
1 sb butter tanpa garam - kalau guna mentega biasa, kurangkan garam
1/2 st garam
Sedikit tepung gandum - jika perlu sekiranya adunan melekat pada tangan
Kiub cheese secukupnya

Bahan salutan:

2 biji putih telur dipukul sedikit
Serbuk roti
Minyak untuk menggoreng

Cara:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul sehingga tidak melekat pada tangan. Sekiranya melekat, tambahkan sedikit tepung gandum.
2. Ambil sedikit adunan, leperkan dan masukkan kiub cheese. Buatkan bebola sehingga habis.
3. Golekkan bebola cheese tadi ke dalam serbuk roti. Kemudian celupkan pula dalam putih telur dan digolek sekali lagi dalam serbuk roti.
4. Goreng dalam minyak penuh dengan api yang serdahana sehingga bebola tadi masak.
5. Hidangkan bersama sos kegemaran anda.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.