Sabtu, 11 Jun 2016

RESEPI BUTTERCREAM BUNGA ROS

RESEPI BUTTERCREAM BUNGA ROS

200GM   SHORTENING
300GM   GULA AISING
1/3 BOTOL KECIL PEWARNA MERAH

Ayak gual aising...satukan pewarna merah dengan shortening..putar speed perlahan dahulu sambil masukkan gula aising sedikit demi sedikit..guna sudu je...dh habis gula aising,baru putar speed sederhana sampai sebati..bukan speed paling laju ye...kalau malas atau nak cepat,campurkan semua sekali putar speed prlahan dahulu,kemudian baru tukar ke speed sederhana ...putar sampai sebati... Bila dah sebati,masukkan ke dalam bekas(terpulang nak letak dalam bekas apapun,janji boleh tutup) dan simpanlah dalam almari sekurang-kurangnya semalaman...saya suka simpan 2-3 hari bagi mendapatkan wrna merah lebih cantik.
Selepas 3 hari....

MASUKAN 1 SUDU KECIL PERISA STRAWBBERI.
GAUL SEBATI..GUNA SENDUK PUN TAK APA.

Nota :-kalau buttercream keras sukar dipaip,tambah shortening..kalau lembik tambah gula aising (ayak dahulu)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.