Jumaat, 19 Februari 2016

Kuih seri ayu

Kuih Seri Ayu
Bahan dia
2 biji telur
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (ayak sekali)
1 cawan santan (pastikan bila campur dengan pati pandan..dapat 1 cawan)
sedikit pati pandan (kisar 2 helai daun pandan dgn sedikit air)
1 sudu kecil ovallete
sedikit pewarna hijau
inti - kelapa parut putih sekucupnya + 1 sudu tepung gandum + sedikit garam

Cara dia
1. Panaskan kukusan
2. Pukul telur dan gula hingga betul2 kembang.
Masukkan ovalette dan pukul lagi.
3. Masukkan santan, tepung dan pewarna hijau.
Kacau lagi sampai mesra..sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan.
5. Isikan kelapa di bahagian bawah acuan dan tekan supaya mampat
6. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 7 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.