Khamis, 26 Disember 2019

Chocolate chip cookies..


Bahan A :
1 cawan butter
½ cawan minyak
1 cawan gula perang
1 cawan gula kastor
1 sdb susu segar
1 sdk soda bikarbonat
1 sdk esen vanilla
1 sdk cream of tartar
1 biji telur

Bahan B :
4 cawan tepung gandum
1 ½ cawan coklat chip

Cara2 :

1. Gaulkan bahan A guna senduk je sampai sebati..
2. Masukkan tepung gandum dan gaulkan sampai adunan jadi doh..doh agak lembut sikit..
3. Nak masukkan dalam peti ais pon boleh dalam 15min jer..tak masukkan pon boleh terus jer bentukkan dkat dulang yg dah siap di sapu dgn butter..
4. Bakar pada suhu 160'c masa 18min..
(Sy pakai oven milux 55liter)
Lain2 oven tak tau..kena pandai tengok..kalau sampai 20min kadang takut dia hangit...

*semoga dengan ilmu yg saya share ni bermanfaat untuk semua warga MAHN..
Selamat mencuba 😘😘😘😘


Kredit: Nurul Diana

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.