Ahad, 9 September 2012

Mee Sup Versi Iskina

 Aku teringat semasa aku form 4 n 5 aku tinggal ngn my step mom. Dia buka warung kecil jual mee berdekatan rumah. Setiap hari selepas balik sekolah aku menolong dia dekat warung. Masa tu sindrom 'Mee Soup' atau ada setengah orang panggil 'Mee Celup' belum merebak di kawasan aku ini. Mak aku ini plak dapat resipi dari kampungnya dan di bawa ke kawasan aku.
Semasa itu juga jualan mee sup ini agak popular juga sehinggakan setiap kali balik dari sekolah warung mak aku ni penuh pelanggan yang nak makan mee sup atau yang nak bungkus balik pun ada. Pada masa itu harga sepinggan mee sup hanya 50 sen sahaja semangkuk. Itupun dah di kira mahal gak tapi tetap laku. Ada juga yang minta separuh dengan harga 30 sen sahaja. Sebabnya harga segelas air sirap masa tu 20 sen. Aku juga bawak duit poket ke sekolah cuma 50 sen sahaja.
Bercerita pasal mee sup ini dia punya resipi bukan lagi rahsia sebab mak aku itu tidak pernah kedekut dengan ilmu yang dia ada.
Aku juga banyak belajar pasal resipi ini dan boleh dikatakan dah hafal ramuannya.
Selepas 15 tahun berlalu dan aku pun sudah bekerja dan langsung tidak terlibat dengan sebelok perniagaan makanan, aku hampir terlupa pasal resipi mee sup ini. Hari ini aku lihat di mana sahaja banyak kedai yang meniaga mee sup dan hampir semua kedai makan atau restoran, warung vs gerai yang aku singgah menjual mee sup ala-ala mak aku buat gitu. Sampaikan lidah aku sendiri sudah tidak tahu lagi yang mana lagi resipi asli mee ala-ala mak aku itu. Sepengentahuan aku ramai juga yang datang bertanya dan berguru dan juga yang mencuri rahsia resipi ini dengan mak aku itu. Ramuan resipi mee sup mak aku ini merebak ke serata kawasan. Sekarang ini harga mee ini di kawasan aku di antara RM2.50 sehingga RM4.50 semangkuk. Dah macam-macam versi termasuk versi bebola daging bakso...
Semasa aku praktikal di KB, aku telah berjumpa seorang teman sekolah lama. Selepas 15 tahun tidak bersua dia masih lagi menegur aku dan bercerita pasal kelazatan mee sup yang mak aku jual. Dia juga bercerita kepada teman-temannya kisah mee sup yang popular itu. Katanya lagi rasa mee sup yang mak aku buat itu tiada tandingannya. Dia amat rindukan rasa mee sup itu. Minggu terakhir jamuan perpisahan untuk pelatih diadakan meraikan staf yang benyak membantu semasa latihan praktikal di situ.
Setelah perbincangan dibuat, maka geng aku bersetujulah hendak memasak mee sup dan beberapa juadah lain.
Malam tu bergotong royonglah aku bersama geng NSM seramai 6 orang memasak mee sup dan kek keladi special kak yah. Hehehe masih lagi menjadi bila dikongsi ramai-ramai.
Di sini aku juga ingin berkongsi resipi Mee Sup aka Mee Celup… terpulanglah korang nak panggil nama apa pun. Tapi ini cara aku..


MEE SUP aka MEE CELUP

Bahan-bahan:
Sebungkus mihun dicelur dan toskan. (Masa dulu aku meniaga guna mee cap masjid. Sekarang ni ntahlah..)

Bahan Untuk Soup:
Tulang Lembu ( Mak aku suka guna kaki lembu).. Kalau nak guna tulang ayam pun boleh.
Sup Bunjut.
Air
Serai di titik

#Atau kalau takde sup bunjut aku guna ramuan campak-campak aku
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
15 biji lada hitam
3 ulas bawang putih  di ketuk
5 ulas bawang kecik/ bawang merah - di belah 4.
2 batang serai diketuk

Bahan Lain
  • Sawi jeruk masin yang dah di racik tu..
  • Kacang tanah goreng dan di tumbuk
  • Bawang Goreng
  • Minyak goreng bawang
  • Ikan bilis digoreng dan ditumbuk
  • Lada serbuk
  • Gula
  • Garam
  • Perasa
  • Limau nipis dipotong untuk perahan
  • Sayur guna ajelah kangkung, sawi
  • Daging/ ayam rebus yang dah di potong nipis. Aku suka racik halus
# semua bahan ni diguna semasa sesi menghidang sebelum disirami sup.

Cara-cara Memasaknya.
Aku biasa rebus tulang sehingga sampai 5-6 jam juga. Kerap kali tambah air bila dah nampak kering untuk dapat air tulang sejati.Semua bahan untuk sup dimasukkan bila tulang dah nampak lembut dagingnya.
Bila sup dah masak.
1.Ambil mangkuk isikan dengan mihun/mee/ maggi yang dah dicelur.
  1. Ambil 1/2 sudu the garam, 1/2 sudu gula, sedikit perasa, 1 sudu minyak bawang tadi, 2 sudu kacang goreng. 2 sudu sawi jeruk, 1 sudu ikan bilis tumbuk tadi, 2 sudu makan sayur sawi yang dah dipotong halus, 2 sudu makan daging ayam masak, sebiji telur pecahkan ke atas timbunan mee. Lepas tu siramkan dengan kuah sup.
  2. Jangan lupa taruk cili serbuk dan perah asam limau nipis. Gaul sebati dan selamat menikmati mee sup versi Iskina. Terangkat beb.

SESIAPA YANG CUBA RESIPI NI DAN MUNGKIN AKU ADA TERTINGGAL RAMUANNYA NANTI AKU CHECK SEMULA LAIN KALI. TOLONG BERI PENDAPAT YA.

1 ulasan:

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.