Sabtu, 8 September 2012

Puding Jagung Tyra Iskina

Semalam aku teringat foto yang sudah berkurun dalam telefonku. Seminggu dua ini aku agak kelam kabut menyibukkan diri dengan majlis Hari Raya, Majlis Pertunangan dan kenduri kendara nikah kahwin sehinggakan aku rasakan aku sudah pakai baju yang sama lebih dari tiga kali. Pagi aku berbaju kurung menghadiri kenduri Si A, kemudian berkejar ke kenduri Si B dan seterusnya berlari pula ke majlis Si C. Penatkah? Agak penat juga. Kalau tak pergi apa pula kata orang yang menjemputnya... Aku sebenarnya nak selitkan cerita pasal handphone sony aka camera aku telah kehilangan chargernya. Aku tak pasti di mana aku telah menyelitnya kerana kesibukan mengemas rumah untuk hari raya sehingga keterlupaan di mana aku telah menyimpan charger telefon aku itu. Maka kisah seterusnya sehingga hari ini sudah seminggu bateri telefon aku itu kong. Akhirnya aku tidak dapat lagi mengambil gambar dan berfoto seperti biasa.
Di sini sebenarnya aku nak cerita pasal memori kad telefon tu aku upload gambar kat laptop dan aku baru perasan beberapa foto menarik yang aku snap dari dapur aku.
Meleleh air liur melihat foto puding itu.
Aku teringat resipinya yang aku main campak-campak cam biasa.
Meh aku kongsikan kat sini resipinya.

Puding Jagung Iskina
Puding Jagung Iskina
Bahan-bahan:
1 cawan susu cair
1 cawan jagung krim
1 cawan gula
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
5 cawan air
3 biji telur

Cara-cara Membuatnya :
1. Aku panaskan dulu kukusan atas dapur.
2. Bahan di atas aku campak sahaja semua dalam blender pastu blend sampai gebu. Lepas tu aku masukan dalam loyang kek dan kukus atas dapur.
3. Kukus berapa minit pun aku dah lupa tapi seingat aku lebih 15 minit juga menunggu. Itu pun aku kerap mengintai melalui tutup kaca kukusan.
4. Bila dah nampak macam meletup-letop comelnya aku tutup kukusan dan sejukkan.
5. Pasal hiasan aku memang tak kreatif langsung sebab tu aku tak hias. Tapi kaler kuning tu pun memang menarik keemasan.

Apa yang pasti anak-anakku dan encik Abe aku amat menyukainya. Boleh juga dijadikan hidangan minuman petang tapi keluarga aku memang makan tak kira masa. Kalau masuk ke dapur buka peti nampak masih ada puding adalah yang akan menghabiskannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.