Hidangan harian untuk keluargaku tidak lengkap tanpa ulam-ulaman. Aku, suami dan anak-anak merupakan penggemar ulaman mentah ataupun dicelur. Penambah perisanya makanan kegemaran wajib bersama nasi putih.. BUDU..
Timun, Jering dan Solok Lada |
Bercerita pasal ulaman ni aku paling suka pucuk pegaga, ulam raja, petai, daun salad, daun selom, pucuk paku, pucuk ketereh aka gajus, pucuk betik celur, bendi celur dan apa sahaja sayuran hijau berdaun menjadi hidangan giliran wajib bagi kami sekeluarga.
Ulam Pegaga, Daun Salad dan Petai |
Puteri kecilku dan si hero amat menggemari ulaman petai. Setakat bacin petai kat bilik tandas itu dah lali bagi kami. Encik Abe amat suka pucuk betik celur dan ulaman yang pahit-pahit termasuk pucuk beko, peria katak dan lain-lain lagi.
Bercerita pasal salad aku terbaca kat internet pasal salad dan khasiatnya. Aku nak kongsi di sini apa yang aku dah baca tu.
Salad atau
nama saintifiknya Lactuca Sativa bagus untuk dijadikan sebagai bahan utama
sayuran mentah. Ia adalah penawar yang terbaik bagi mengatasi insomia (gangguan
tidur). Cuba amalkan untuk memakan salad dengan kadar sekali sehari, anda akan
mendapati tidur anda akan lebih tenang dan nyenyak. Salad kaya dengan zat besi,
kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, vitamin C, magnesium dan zink.Ia mampu untuk mengurangkan stres dan menenangkan fikiran.
Salad juga
mampu mengurangkan paras kandungan gula dalam badan, mencegah kanser, mengubati
kencing manis, gout, penyakit jantung dan sistem penghadaman. Mengamalkan
sayuran mentah dalam menu harian adalah langkah yang paling baik untuk
mengekalkan kesihatan.
Salad baik untuk diet
Daun Salad mentah |
Oleh kerana
salad boleh mengurangkan paras kolestrol dan tekanan darah maka ia pilihan
terbaik bagi diet yang sihat. Memandangkan salad sudah cukup berkhasiat untuk
diet sihat, maka seeloknya jangan tambahkan perasa yang mengandungi lemak yang
tinggi secara berlebihan. Penambahan mayonis, keju dan minyak zaitun perlulah
dibuat dengan kuantiti yang sedikit.
Ciri-ciri diet salad yang baik
- Elakkan penambahan bahan-bahan berasaskan tepung
- Bataskan penggunaan bijirin
- Pilih minyak zaitun dan makanan dan makanan yang kaya dengan khasiat omega 3
- Jangan tambahkan gula di dalam hidangan salad
- Pastikan makan buah-buahan sekali sehari
- Kurangkan penambahan kekacang dalam hidangan salad
- Elakkan penambahan makanan berlemak
- Tambahkan sedikit khasiat protein seperti ikan, tenusu dan daging (pilihan)
(sumber : Alaf 21)
Jom makan ulaman hijau...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan