Resepi: Leopard Roll Cake
(Adunan ini untuk 2 biji kek)
100gm Tepung Naik Sendiri
60gm Tepung Jagung
100gm Gula Kastor
50ml (1/4 cawan) Susu cair / Sejat / Full Cream (Sejuk)
5biji Telur A
2sdb Ovelet
1sdt esen vanila
65gm (1/4 block) Butter (dicairkan)
2sdb serbuk koko
1sdt pewarna oren
1sdb pewarna kuning
100gm Tepung Naik Sendiri
60gm Tepung Jagung
100gm Gula Kastor
50ml (1/4 cawan) Susu cair / Sejat / Full Cream (Sejuk)
5biji Telur A
2sdb Ovelet
1sdt esen vanila
65gm (1/4 block) Butter (dicairkan)
2sdb serbuk koko
1sdt pewarna oren
1sdb pewarna kuning
Cara2.
1. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. KECUALI butter yang dah dicairkan
2. Pukul semua bahan hingga kembang (dari kuning bertukar putih)
3. Masukkan butter. Kaup balikkan.
4. Ambil 2 senduk adunan diletakkan dalam 2 mangkuk
5. Mangkuk pertama tambahkan 2 sdb serbuk koko
6. Mangkuk satu lagi tambahkan 1sdt pewarna oren
7. Baki adunan dalam bekas besar dimasukkan dengan pewarna kuning.
8. Buat corak Leopard di atas baking paper yang dah disapukan minyak dibelakangnya. Gunakan loyang 8x11 atau 9x11
9. Sejukkan corak tadi seketika agar keras
10. Tuang adunan warna kuning.
Bakar 175c selama 20-30minit.
11. Sejukkan pada suhu bilik dan sapukan krim pada kek.
12. Gulung kek dengan berhati hati. Kek ini mudah patah / koyak
1. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. KECUALI butter yang dah dicairkan
2. Pukul semua bahan hingga kembang (dari kuning bertukar putih)
3. Masukkan butter. Kaup balikkan.
4. Ambil 2 senduk adunan diletakkan dalam 2 mangkuk
5. Mangkuk pertama tambahkan 2 sdb serbuk koko
6. Mangkuk satu lagi tambahkan 1sdt pewarna oren
7. Baki adunan dalam bekas besar dimasukkan dengan pewarna kuning.
8. Buat corak Leopard di atas baking paper yang dah disapukan minyak dibelakangnya. Gunakan loyang 8x11 atau 9x11
9. Sejukkan corak tadi seketika agar keras
10. Tuang adunan warna kuning.
Bakar 175c selama 20-30minit.
11. Sejukkan pada suhu bilik dan sapukan krim pada kek.
12. Gulung kek dengan berhati hati. Kek ini mudah patah / koyak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan