Ahad, 21 Ogos 2016

Leopard Roll Cake

Resepi:  Leopard Roll Cake
(Adunan ini untuk 2 biji kek)
100gm Tepung  Naik Sendiri
60gm Tepung Jagung
100gm Gula Kastor
50ml (1/4 cawan) Susu cair / Sejat / Full Cream (Sejuk)
5biji Telur A
2sdb Ovelet
1sdt esen vanila
65gm (1/4 block) Butter (dicairkan)
2sdb serbuk koko
1sdt pewarna oren
1sdb pewarna kuning
Cara2.
1. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. KECUALI butter yang dah dicairkan
2. Pukul semua bahan hingga kembang (dari kuning bertukar putih)
3. Masukkan butter. Kaup balikkan.
4. Ambil 2 senduk adunan diletakkan dalam 2 mangkuk
5. Mangkuk pertama tambahkan 2 sdb  serbuk koko
6. Mangkuk satu lagi tambahkan 1sdt pewarna oren
7. Baki adunan dalam bekas besar dimasukkan dengan pewarna kuning.
8. Buat corak Leopard di atas baking paper yang dah disapukan minyak dibelakangnya. Gunakan loyang 8x11 atau 9x11
9. Sejukkan corak tadi seketika agar keras
10. Tuang adunan warna kuning.
Bakar 175c selama 20-30minit.
11. Sejukkan pada suhu bilik dan sapukan krim pada kek.
12. Gulung kek dengan berhati hati. Kek ini mudah patah / koyak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.