Selasa, 26 Februari 2019

Tips Hari Ini: Filling untuk Sponge Cake / roll cake


Tak kira la.. bentuk apa yg anda buat sama ada bulat, segi empat, lonjong, gulung, lipat, lapis, bila anda guna resepi sponge cake.. filling (krim kek) paling mudah adalah fresh krim ..
Nak guna fresh cream kosong aje pun boleh.. nak bagi perisa pun boleh.. nak tambah buah pada krim pun xde sape nak marah.. nak tambah jem atas kek sebelum atau selepas sapu krim pun xde sape nak larang...
Sebab ko yg buat dia bukan dia yang buat ko... xde sesiapa pun akan jentik telinga ko kalau ko oleh resepi fresh cream tu...
Ingat!!!
Fresh cream + buah potong segar
Fresh cream + buah potong dalam tin
Fresh cream + buah koktel
Fresh cream + jem
Fresh cream + emulco
Fresh cream + coklat
Fresh cream + cream cheese
Fresh cream + ikan goreng
Fresh cream + ayam masak merah
Semua xde masalah... semua boleh...
Kalau ko buat fresh cream + ikan goreng atau fresh cream + ayam masak merah nanti jangan lupa pm saya k.. nak tau juga apa rasanya... hahahah
#FB fauzi poji

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum
Orang buat resepi, aku pun cuba. Orang ada blog aku pun nak sama. Lepas tu orang pandai memasak aku pandai makan aje.
Anyway blog ini aku titipkan istimewa untuk bondaku Rokiah Che Mahmood yang banyak mengajar aku dunia kehidupan wanita. Terima kasih ma atas ilmu masakan yang ma bagi. Walaupun aku tidak seteror ma dalam bab masakan tapi setakat goreng telur mata kerbau taulah sikit-sikit waaupun kerap kali pecah... Maklumlah aku sibuk sebagai wanita berkerjaya dan juga pelajar..Sampaikan dapur aku sendiri jarang berasap..Hobi aku kumpul resepi aje..
Terima kasih juga kat blogger yang sudi emailkan resepi kat aku. Terima kasih juga terutama kak chef norzai yang sudi izinkan aku copy paste dari laman beliau.