AYAM PENYET
1 ekor-ayam belah 4 (rebus setengah masak)
1bji-bwang merah*
3ulas- bwang putih*
2sb -serbuk jintan halus*
2sb-biji ketumbar*
buah keras*
sdikit lengkuas,halia & kunyit hidup*
garam
sedikit gula
sedikit tepung beras + 1bji-telur
caranye :kisar semua bhn bertnda * kemudian msukkn gram,gula & tpung beras + telur tdi, perap ayam anggaran 1jm @ lbh lgi sedap....stelah tu bole la d goreng dgn api sederhana
sambal cili:
1bji-bwang merah
2ulas-bawang putih
6bji-cli padi
1bji-cili besar
sedikit belacan
ikan bilis
1/2bji-tomato potong kcik2
goreng semua bhn dia atas kemudian kisar shingga lumat & bole la d perasakn dgn garam,serbuk perasa & sedikit gula merah...... SELAMAT MENCUBA
BAHAN SAMPINGAN:timun,kobis,tempe & tauhu goreng & limau kasturi....sesuai juga d'makan dgn sup kosong juga nasi putih...
Sumber: Singaporean Pakimix/buku resepi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan